tiistai 21. huhtikuuta 2015

Tutkinnot vientituotteena


Tutkinnot vientituotteena

 

Australian yliopistot myyvät muille Aasin maille yliopistotutkintoja. Tämä vientikauppa on Australian neljänneksi suurin vientituote ja sen volyymi on 2015 noin 16 miljardia dollaria. Hyvämaineiset Australian yliopistot, jotka näyttävät ja ovat brittiperinteen mukaisia velottavat lukuvuodesta 30 – 50 000 $ ja paikaavat viidenneksen omasta budjetistaan vientituloilla.

Hyvämaineisuus on tärkeää ja siksi mm. Nobel-palkinto Perthin UWA yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa (helicobakteerin löytäjät Barry Marshall ja Robin Warren palkittiin 2005) ei ole pahasta. Kaikki yliopistot pyrkivät Shanghain listalla pistesijoille ja erilaisia laatupalkintoja haetaan.

Samaan aikaan agentit Borneon sademetsissä ja Kiinan ylängöillä metsästävät uusia opiskelijoita. Kunhan suku kerää riittävän rahasumman, saadaan perheen toivo ulkomaiseen yliopistoon.

Hyvällä vientikaupalla on epäilijänsä. Pääsyvaatimuksena olevia todistuksia kielitaidosta ja perusopinnoista kuulemma hieman muokataan. Edelleen suuri ulkomaisten opiskelijoiden joukko on luonut markkinat ’essaymillls’ – teollisuudelle – netistä voi ostaa aidonnäköisen ja kopiosuojatun välityön, esseen, harjoitustyön tai muun kirjallisen tuotteen vieläpä vivahteikkaalla Australian englannilla kirjoitettuna. Korkeakoulut joutuvat katsomaan tuppisuisten opiskelijoiden loistavia kirjallisia tuotoksia läpi sormien – jos laitat perheen toivon kotimatkalla, puuttuu kassasta 200 000 $.

Toisaalta Aasian opiskelijatulva tuo mukanaan myös parhaat kyvyt ja terävimmät aivot, joista olisi aidosti hyvä ammentaa osaamispotentiaalia myös Australiaan – näin vain harvoin tapahtuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti