sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

ANZAC day ja Gallipoli


Huhtikuun 25 päivänä tulee sata vuotta Gallipolin taistelusta ensimmäisessä maailmansodassa. Yhdistyneet Australian ja Uuden-Seelannin joukot taistelivat Turkin rannikon niemimaan hallinnasta kuukauden ilman tulosta – paitsi että 1000 aussia ja uusiseelantilaista menetti henkensä taistelussa, jossa Australia ja Turkki eivät olleet varsinaisesti vihollisia keskenään.

Tänä vuonna 100 – vuotispäivää vietetään suurin menoin. Länsi-Australian etelänurkan Albany on keskeisiä juhlapaikkoja, koska siellä monet näkivät viimeisen kerran rakkaan kotimaansa, kun taisteluun laivalla lähdetiin.

Gallipolin hengellä on erityinen rooli Australian kansallisessa muistissa. Taisteluista on tehty elokuva, joka nytkin pyörii teattereissa. Australia on puolustaessaan vanhaa emämaa Englantia ja aseveljeydessä USA:n kanssa samalla puolustanut omaa maataan. Varsinkin toisen maailmansodan aikana pieni 7 miljoonainen kansa koki Japania vastaan samoja tuntoja kuin Suomi talvisodassa. Vasta viime vuosina on herännyt kriittinen keskustelu liittoutumisen hinnasta.

Sitten Gallipolin on lähdetty Saharaan Rommelia vastaan ja Papua-Uuteen Guineaan japanilaisia pysäyttämään. Näissä taisteluissa Australian joukot ovat olleet ratkaisevassa roolissa sodan käännekohdissa. Myös Vietnam ja viimeksi Afganistan ovat vaatineet aussinuorten uhrauksia.
Suomalaisiakin on aikanaan tarvittu 30 – vuotisessa sodassa ja Turkin keisaria vastaan. Sittemmin tuo sotaan lähtö vieraille maille on ollut meille vierasta. Rauhanturvaaminen on paremmin sopinut maamme rooliin. Voi aavistella Gallipolin henkeä ja henkistä merkitystä aussien sielunmaisemassa – kun Oolannin sodasta meillä alkaa olla aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti