torstai 12. maaliskuuta 2015

Eläketilistä riittää juttua - myös ausseissa


Vuodesta 1991 on täällä kerätty rahaa jokaisen henkilökohtaiselle tilille ns. superannuaatio – järjestelmän kautta. Järjestelmän luoja oli työväenpuolueen (labor) talous- ja sittemmin pääministeri Paul Keating 1990 luvun alussa. Nyt tileillä on 1,9 triljoonaa dollaria eli lähes 2 000 miljardia – melkoinen potti ja pääomavakauden pohja yksityisille ja julkiselle taloudelle. Superin maksu on 9% ( vertaa suomen 22% maksuun) ja jokainen kerryttää omaa tiliään, parhaimmillaan 40 vuotta. Korkoa korolle menetelmällä kertyy kullekin toivon mukaan eläkepäivien varalle  400 – 500 000 $, joka on kuulemma sopiva määrä ’kohtuulliseen elämään’ ikääntyneenä. Rahojen sijoitusriskiin ja potin kasvamiseen voi itse vaikuttaa. Jos kertyneen summan jakaa noin 11,5 miljoonan työssä käyvän kesken, on eläketilillä kullakin nyt noin 170 000 $.

Systeemi on hyvä ja niin hyvin toimiva, että siitä haluttaisiin hieman haukata muihinkin tarkoituksiin. Valtion kassan vartija ja finanssiministeri Joe Hockey ehdotti, että nuoret voisivat ensiasuntoa varten hieman ’lainata’ eläkerahastosta. Ehdotus aiheutti kiivaan eläkejärjestelmän puolustuspuheenvuorojen myrskyn , mm. itse Paul Keating kirjoitti paikallisiin Taloussanomiin puheenvuoron, kuinka Joe Hockey ja Liberaalit yleensäkin ovat aina kun silmä välttää vetämässä sosiaalivakuutuksen ja eläkesäästöjen ’kylpyammeesta’ tulpan irti. Ainakin fiskaalimielessä Keating on oikeassa, sillä korkoa korolle malli rampautuu pahasti, jos alkuvuosien eläkemaksut lainataan muualle. Viimeisten työvuosien säästöt eivät helposti riitä tuohon 500 000 $ tavoitteeseen.


Mallin nurjalla puolella on sitten ne 12 000 000 muuta australialaista, jotka eivät ole työssä tai joiden työsuhde on katkonainen. Eläkepoliittisesti maa jakautuu hyväosaisiin työeläkeläisiin ja pienen peruseläkkeen saajiin, kuten osin on laita Suomessakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti